„Trăiți precum cei bogați” Locuințe sociale în Viena (AT)

Geberit sărbătorește anul acesta cea de-a 150-a aniversare și se uită în urmă la unele dintre proiectele sale istorice de referință. Unul dintre acestea este ansamblul de locuințe Alt-Erlaa din Viena. Alt-Erlaa a rămas stabilă, în timp ce alte cartiere mari de locuințe din anii 1970 sunt acum considerate focare sociale sau sunt în curs de demolare.

Niciun arhitect austriac nu a construit mai multe apartamente decât Harry Glück (1925 - 2016). Numai în Viena, el a proiectat 16 000 de apartamente într-o carieră de peste 50 de ani - majoritatea fiind locuințe sociale. Unul dintre cele mai faimoase proiecte ale sale a fost construit în 1976 conform principiului său „Să trăiești ca un bogat, chiar și pentru cei săraci”: parcul rezidențial Alt-Erlaa.

Viață modernă pe bani puțini 

În complexul de locuințe sociale Alt-Erlaa există peste 3 200 de apartamente. (© Agata Kadar – stock.adobe.com)

Cartierul de locuințe este caracterizat de trei clădiri terasate paralele, în trepte, realizate din beton. Apartamentele dens suprapuse acoperă 70.000 de metri pătrați și găzduiesc 10.000 de persoane la prețuri accesibile.

Zone verzi spațioase și o infrastructură cuprinzătoare cu propria stație de metrou, facilități comerciale, piscine interioare, centre medicale și școli fac din Alt-Erlaa un mic oraș.

În ciuda densității ridicate a clădirilor, parcul rezidențial are un caracter de sat. În Alt-Erlaa există legături strânse între vecini. Asociațiile și propriul post de televiziune consolidează sentimentul de comunitate, în timp ce un consiliu consultativ al locatarilor răspunde preocupărilor rezidenților.

Rotația chiriașilor este foarte scăzută, iar timpul de așteptare pentru un apartament liber este lung. Aproape în nicio altă dezvoltare mare nivelul de satisfacție al rezidenților nu este atât de ridicat.

De la o înălțime amețitoare 

Piscinele de pe cele șapte acoperișuri sunt piesa centrală a complexului. (© Julius Silver)

Piesa centrală a complexului sunt piscinele de pe cele șapte acoperișuri: o marcă înregistrată a arhitectului și o noutate în locuințele sociale la acea vreme. Prin urmare, criticii au descris Alt-Erlaa drept o „instalație luxoasă”.

„A fost una dintre cele mai moderne clădiri rezidențiale ale timpului său”, spune Andreas Schmidl, director regional de vânzări al companiei austriece Geberit.

Între 1983 și 1985, când a fost construit al treilea bloc de apartamente, Andreas Schmidl a lucrat personal pe șantier ca instalator și inginer de încălzire.

Drenarea conductelor Geberit 

Pentru a instala țevile HDPE, unii dintre muncitori au trebuit să coboare în rapel pe balcon, precum alpiniștii (© Gesiba)

Împreună cu alți aproximativ 100 de muncitori, a fost responsabil de prefabricarea conductelor Geberit HDPE și de instalarea acestora în sute din cele peste 3.200 de apartamente.

El încă își amintește de munca la înălțimi amețitoare: „Eu și colegii mei a trebuit uneori să coborâm în rapel pe balcon, ca niște alpiniști, pentru a instala pe fațada clădirii conducte HDPE pentru drenajul balconului.”

De asemenea, se spune că peste 1 000 de cisterne Geberit au fost instalate în timpul primei faze de construcție. Alt-Erlaa a suferit mici renovări de-a lungul anilor. Vizual, clădirea nu s-a schimbat aproape deloc. Chiar și astăzi, locuințele sociale încă emană farmecul acelei epoci.

Galerie